Burkolás-technológia
 Fal vagy padló burkolásakor is hasonló munkafolyamat alapján érdemes dolgozni. Sorrendben : először a burkolandó felületek és a burkolóanyagok előkészítése, majd a tényleges burkolási munka kivitelezése, végezetül a parafa felületi védelmének biztosítása.

 Burkolandó felületek előkészítése : Biztosítani kell, hogy a burkolandó felületek megfelelően szilárdak, merevek, simák, teljesen szárazak, zsírmentesek és mindenféle repedéstől, egyenetlenségtől és szennyeződéstől mentesek legyenek (mivel a parafa rendkívül rugalmas anyag, általában egészen kicsi felületi egyenetlenségek is észrevehetőek a leburkolt felületen). Ha a falon előzőleg tapéta volt, azt maradéktalanul el kell távolítani. Padlóknál az egyenetlen járófelületeket, nem egy síkban lévő hidegburkolatokat, fugázott járólapokat, burkolás előtt alapozni, aljzatkiegyenlíteni kell, szükség szerinti (általában 4-8 mm közötti) vastagságban. Ez különösen a 4-mm-es padlólapokkal való munkánál fontos, a klikkes burkolatok alá általában nem kell. Falaknál csak a rendkívül egyenetlen felületeknél vagy pld. fúgázott hidegburkolatoknál van szükség külön előkészítésre.

Lépcső burkolás előtt Lépcső burkolás előtt
 közben közben
 és utána és utána

 Burkoló anyagok előkészítése : Erősen ajánlott a burkoláshoz szükséges anyagokat, legalább 24 órával a burkolás megkezdése előtt, kicsomagolva a burkolandó helyiségben tartani, mivel a hőmérséklet, páratartalom változásának hatására, az anyagok térfogata változhat. Általában érdemes minden darabot pontosan méretre vágni, szabni, a helyére próbálni, még mielőtt ragasztóval lekenjük a parafa anyagok hátoldalát. Legpontosabban, leggyorsabban derékszögű fémvonalzó és éles tapétavágó segítségével lehet haladni. A minta szerint vágott padlóburkolatok lapjainak, a kért minta szerinti feldarabolása, fózolása is, természetesen, a munka elkezdése előtt kész kell, hogy legyen.

Lépcsőforduló burkolás előtt Lépcsőforduló burkolás előtt
 és utána és utána

              folytatás

< 1. oldal - 2 - 3 >